
Overprikkeling kan voortkomen uit een stressvolle periode, waarin het brein teveel informatie te verwerken heeft en hier te weinig ontspanning tegenover staat.
Zonder stressvolle gebeurtenissen worden wij al overspoeld met een overload aan prikkels. We leven in een drukke maatschappij, zijn altijd bereikbaar via onze telefoon, hebben volle agenda's, mail wat oploopt en ontvangen veel informatie via nieuws en social media kanalen.
De één kan daar prima mee omgaan, maar als je wat gevoeliger bent voor prikkels, zoals hoogsensitieve personen (hsp), zijn hoofdpijn, vermoeidheid, onrust en stress veelgehoorde klachten.
Dan is er ook nog chronische overprikkeling.
Bij chronische overprikkeling raakt ons zenuwstelsel van slag. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je in actie komt en het parasympatische zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je weer tot rust komt en herstelt. (even simpel uitgelegd) Bij chronische overprikkeling ervaart het lichaam de hele dag door onrust en stress, waardoor stresshormonen, cortisol en (nor)adrenaline zorgen voor een constant gevoel van onrust. De spieren spannen aan, ademhaling gaat omhoog, het hart sneller kloppen en er hoeft dan maar "iets" te gebeuren of het schiet door in hyperventilatie, angst of paniek. Maar ook concentratieverlies, brainfogs of burnoutklachten horen bij chronische overprikkeling.
Het is dus belangrijk om het brein op tijd rust te gunnen! Rust in de vorm van yoga, wandelen, mediteren, slapen, lummelen, voor je uitstaren, iets waar de hersenen niet voor hoeven te "werken"
Heb je toch teveel gevraagd van jezelf en lukt het niet meer zo goed om te ontspannen met alleen rust, kijk dan eens naar het "Stress & Burn-out hersteltraject" Dit traject is erop gericht het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor de ademhaling rustiger wordt, spierspanning afneemt, het hoofd kan ontprikkelen en het lichaam het seintje krijgt dat het mag ontspannen.
Waarom een traject?
Ons zenuwstelsel is niet na één stressmoment chronisch overprikkeld met alle bijbehorende spanningsymptomen. Dit is vaak een proces van een langere tijd. Het heeft dus ook tijd nodig om blijvend te zakken vanuit het sympatische deel naar het parasympatische deel. Het parasympatische zenuwstelsel, waar je een gevoel van rust ervaart, waar jouw hartslag een normaal ritme heeft, waar de ademhaling rustiger is, onze spijsvertering weer normaal kan functioneren en het lichaam kan herstellen van alle stress.
Nog beter is;
Zorg vóórdat er klachten ontstaan, voor rust & ontspanning!
Zelf ervaar ik nog regelmatig de lasten van een periode waar mijn brein chronisch overprikkeld was en mijn lijf stijf stond van de spanning. In die tijd heb ik heel veel geleerd over mindfulness, timemanagement, mijn verleden en mijn patronen. Maar niemand die iets heeft verteld over mijn zenuwstelsel, bewust ontspannen en wat voor effect het één heeft op het ander. Hierdoor heb ik veel en veel en veel te lang doorgelopen met chronische stress en angst& paniekklachten!
Helaas niet zonder gevolgen...
Niet op woorden kunnen komen, woorden omdraaien, concentratieproblemen (brainfogs),gevoelig voor licht&geluid zijn symptomen die zijn gebleven. En ook paniek is iets wat mijn lichaam herkent en wat het nog weleens in de strijd gooit. Gelukkig is er prima mee te leven, maar ik had dit liever niet gehad natuurlijk!
Zo zal ik altijd bewuster met mijn energie om moeten gaan, is gezond eten een must en ga ik op tijd naar bed om goed te slapen. Voor mij hoort daar al vele jaren lichaamswerk bij...
♡ Massage
♡ Ademwerk
♡ Cupping
♡ Reiki
Alles voor een meer ontspannen leven!
Herken jij overprikkeling bij jezelf en wil je graag ervaren hoe het voelt om écht ontspannen te zijn?
Onder het kopje "Contact" staat een contactformulier die je kunt invullen. Vertel mij daarbij jouw klachten en wensen en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.
Liefs Tamara
Reactie plaatsen
Reacties